Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
Thursday, 26 December 2013

Ibrah

Bismillahirrahmanirrahim

hari ni adalah hari khamis.. *ttba an* haha mmg btol today is thursday.. but... something very2 big happened today.. at my university at my faculty which very rare to something like that happened.. but today.. its happened
haa.. keling ayat ak rasa.. haha

td.. pada jam 1.25 pm lebih kurg.. ak n my classmate get ready nk masuk kelas anat.. dah masuk pon dalam kelas... tgh tggu Dr masuk jer.. tp actually dalam kelas tu still ada Dr yousef dok discuss something ngn egyptian student.. tgh2 dalam kelas.. ttba bnyi org mnjerit dan kecoh kat luar.. Dr yousef kluar tgk.. ktorg cuak gak laa.. asal tu.. ttba Dr Yousef masuk balik kelas n said  "get out faster2" dgn riak muka yg sgt cemas..
ktorg apa lg.. bangun kalut2 gapai bag n get out from the class... dgn xthu apa yg terjadi sbnarnya..
rupa2nya.. ada polis masuk dalam gamaah.. n kat faculty medicine plak tu.. sllunya.. klu ada muzaharat/rusuhan dalam gamaah , faculty medicine the most secure place than others faculty.. mksdnya.. klu stakat berarak n himpun ramai2 tu.. common laa klu jadi kat faculty med.. tp hari ni X!

k sambung balik cter.. ngeh3
then,, ktorg pon kluar.. tp blom kluar dary anatomy department lg.. dok kat ruang2 dalam department tu lg.. then tgh ktorg cm xtentu arah tu.. ttba bnyi letupan yg sgt kuat,, mmg apa lg.. menjerit laa bbdak perempuan.. serius terkejut kot.. xpenah ak dgr bnyi tembakan dalam jarak yg terdekat itu.. Allah Allah.. hnya Allah yg thu btpa terkejutnya tyme tu.. dgn nmpknya sparkling tembakan tu kat dalam gamaah.. tyme tu.. bbdak laki kelas ak.. beratur pnjg depan km yg akhawat ni.. *konon nk mnjaga keselamatan km laa kot* then Dr yousef kata " stay here" then Dr g tgk keadaan kat luar.. mmg mngucap pnjg km smua tyme tembakan tu berlaku.. then,.Dr tgk keadaan dah reda ckit kot.. dr pon sruh go2.. balik umah... then.. thanx to bbdak laki kelas ktorg laa.. yg mengiringi km smua spi balik ke umah... bgus juga bbdak laki kelas ak rupanya.. haha

apa yg ak boleh kata kat cni... pengajaran yg ak dapat
# mcm mna anak2 syria hidup hari2 dalam keadaan sllu ada tembak menebak,letupan dan sebagainya.. jujur km katakan.. km yg besar ni dah pon.. xseberani anak2 itu.. itu km baru hnya mndengar,, blom, berhadapn.. mcm mna tu???
#mcm mna anak2 palestin dlu.. berjuang nk p kelas nk p blajar dalam keadaan yg huru hara mcm ni..

ya Allah baru ku sedar.. mngapa Engkau xturunkan ujian yg mcm ni kat Malaysia.. betapa lemahnya smgt km org msia.. btp lemahnya iman km.. Allah.. kuatkan lah km

dan.. ak hnya mengharapkan doa kalian buat mesir.. jgn laa pk mesir ni sudah aman.. keep on praying.. 
n.. ak x gtaw bnda ni kat family sbb apa?? this is my reason

# ak xnak dorg risau.. sbb bnda mcm ni.. bukan hari2 bukan stiap waktu berlaku..
so.. klu ak bg thu.. dorg akan risau berpanjangan.. sdgkan.. bnda tu hnya berlaku certain tyme n place

okayy.. mgkin akn ada org kata.. " at least bg thu laa.. blh dorg doakan"
# my reason is.. i know my mom's du'a always with me... xde mak kat dunia ni yg xdoakan anak2 dy.. :)

then.. mgkin klu ak ckp bnda ni kan org yg xalami sendiri.. mybe she/he never2 understand .. trust me..

duduk n alami sendiri kat tempat km nih.. baru korg thu.. mcm mna ktorg berusaha xnak risaukan parents.. risaukan family..

then, wallahu'alam

#keep on praying for Egypt!!!
Tuesday, 17 December 2013

exam exam exam....

sebenarnya ak nk buat nota ni jer pon.. at the end... c my table
sepah kan at the end.. haha





"cantik" x nota ak.. :P
ni namanya nota dalam kelas... kah3.  tyme x ngntuk la ni..
tgn ak merah habis sbb sejuk + kering.. sbb sejukk.. xnmpk merah sgt sbb cahaya lmpu kot..
bismillah..

hehe.. amik masa cket sblm ak tdo mlm nih nk mencoret something kat blog ni haa.. hehe. alang2 esok cuti kan.. tdo lmbt ckit laa mlm ni.. sllunya ak dah hnyut da klu hari kelas... hehe

xde apa pon nk di share kan.. justtt... nk ckp kat korang nih.. tadaaaa!! pnya laa ak stdy biochem.. yg bnyk plak cycle2 nya.. spi ak pon pening.. bertaburan kertas atas meja.. spi ak pon pening laa,mna satu yg btol sbnaqnya nih.. haa.. amik kau.. spi cmtu kot.. slmt biochem xde midterm.. hehe

xde exam pon.. ak dah schedule kan diri ak utk study atau revise balik bnda yg da blja ai ni.. supaya nnt final exam.. xde laa semput sgt nk cover smua.. at least before the final exam.. ak dah cover half topik of each sub pon dah bagus... walaupon ak xde laa target tggi pon thun nih.. just better than past year its okay for me.. da syukur bnyk dah :D so doakan ak ea..

n this year.. the most cold when winter in egypt.. egypytian sndiri akui bnda nih.. spi dr dlm kelas pujuk laa ktorg.. sruh sabar.. sbb bila kelas ptg.. sejuk nya masha Allah.. mnmbahkan ke mengantukan laa alamatnya.. haha.. nasib laa an.. kna fight ckit laa dalam fasa winter ni nk stdy.. hehe

hmm.. apa lg ea.. xde dah nk share.. in Shaa Allah. next tyme ada lg bnda nk kongsi.. hehe.. tp xthu laa bila tu ada mood rajin nk mnulis.. hehe..

dah2... dr sila smbung buat smula nota anda yg dah ke mana hala pon tah.. ish2...
#np

okayyy.. doakan ak.. exam anatomy for midterm 21.12.13 nih..
n histology xtaw bila...

for sure.. slmt physio n biochem no exam for midterm,.. hehe

nyte!!! :D



Tuesday, 3 December 2013

MY LIFE:;

bismillahirrahmanirrahim

selamat pagi semua,, hehe.. ttba dop.. apa pon. smoga pembaca n sy as penulis sndiri sihat fizikal n rohaninya.. in Shaa Allah aminn :D

nothing interest to share.. just want to tell your guys.. about mesir.. jeng2.. haha..
actually an.. ktorg dah lali dah.. dgn keadaan mesir yg jarang xbuat perhimpunan.. yer.. even dalam gamaah/ uni sndiri pon.. terlepas masuk smua askar2  mesir.. mula2.. ktorg agak tkut n risau.. tp dah blh dikatakan hari2 mcm tu... lali da laa..

n for the first tyme..ak merasai btpa pedihnya kna gas pemedih mata...nak katanya.. ada satu hari tu.. dorg buat perhimpunan as usual dalam gamaah.. tp diserang oleh pihak polis.. n polis lepaskan gas pemedih mata.. so.. ramai jugak laa kna.. da laa kat lab tyme tu.. lab pon bau chemical mcam2.. campur ngn pemedih mata.. mmg terbaekk laa kan.. 

tu satu.. ttba smlm dikejutkan dgn.. ada tembak menembak berlaku dalam gmaah.. n jalan tu.. mmg jalan yg sllu ak n kawan2 lalu nk pegi n balik kelas... alhamdulillah.. ak slmt pulang sbb bnda tu jadi pkul 1.30 ptg.. ak blik plak.. naik tremco.. tp no wonder laa.. ktorg tgk ramai polis n ambulance kat dpn pintu gamaah.. n kakak2 thun 5 yg tgh exm.. smua dgar bunyi tembakan tu..
n ak xupdate apa2 lgsg kat fb pasal ni, n xgtaw pon mak n ayah ak.. kuang2.. cause i dont want they worried about me  ^_^
sbb, as long Allah jaga.. in Shaa Allah kullu kheir..

apa pon.. doakan keselamatan mesir dan rakyatnya :D

n.. hari ke hari.. jadual ak smkin pack.. -_- blaja kan.. mcm tu laa.. n ramai doktor2 kat gamaah pesan, sruh study well n study hard.. sbb thun 2 ni ssh.. T_T mmg susah kot.. tp tkpe. i'll try please pray for me..

nmpaknya.. ak kna biasakan diri dgn bzy.. sbbnya senior yg da grade kta, nnt lg bzy... so.. please try make it as a habit to be multitasking.,

tapi.. di samping bzy.. iman jgn dilupakan,solat, quran, n makanan rohani juga penting :D

letaklah dunia hnya di tangan, bukan di hati

may Allah ease everything :)
Saturday, 23 November 2013

hari ini~

bismillahirrahmanirrahim n assalamualaikum 

hoho.. xde apa pon yg nk disharekan.. haha.. saja nk menulis.. 

tp nk kongsi pasal sorg budak yg bernama Asma Nafisah ..

teka sapa?? haha.. jeng3..

asma adalah anak kpd pasangan senior kat cni.. n umah dy berhadapan ngn umah ak jer. kira jiran laa.. so.. hari2.. x 2 kali, skli atau lebih. mesti muncul jer muka dy kat umah nih.. asmaa umur dy. baru 1 thun 3 hari.. haha.. sbb bsday dy baru jer lpas 20/11/13

asma skg da pndai jalan, ckp ckit. asma cpat belaja sgt.. ajarlah apa2.. jap jer dy tangkap.. cm xcaya jer.. asma slma ni ktorg jaga dari baby.. dah blh jalan n ckp da skg.. haha.. cepat btol masa berlalu...

n bila balik kelas.. utk menghilangkan stress n letih.. sllu laa main ngn dy.. tapi.. asma since balik cni smula.. dy suka ckp cmni, "gang gang gang " that mean, dy nk ajak kluar tgk 'gang gang' 

taw x 'gang gang' tu apa.. bnyi mesin padi.. haha.. sbb tyme dy balik msia, dy dok umah tok dy kat kedah.. so.. mmg sllu laa kluar petang2... berdasarkan cter ummi dy cmtu laa.. tp skg asma da xpggil ummi.. haha. jadi panggil mama plak.. haha

tgk pasangan senior yg dua2 doktor, mmbuatkan ak terpikir... sibuknya seorang doktor, how to manage family?? haha.. blh x pk bnda yg ak xalami lagi >.< 

xde laa.. just thinking about that suddenly.. hehe.. n ak da jumpa something kat fb..


this is.. sila laa klik di situ utk mengetahui apakah itu.. hehe

n this si my asma tomey2!!! :)

comel x si kecik ni, pengubat rindu ak kat adik :)

ni plak ahli SC ak.. taw SC tu apa?? 
SC tu stand for Smart Circle ;) 
ahli usrah klu nk lebih tepat.. hehe... 

yeayy!!! hari ni dapat nametag yg setelah sekian lama tempah.. baru dapat hari ni.. taw x kitorg tempah awal thun, thun lpas.. -_- sabo jelaa kan.. biasa laa arab.
pah bukro, bukro lg.. mcm2..

tp apa pon keadaannya, ak yg pilih to proceed my study here :D so, bila da decide, haruslah utk hadap apa sahaja masalah kan 

so.,. xde apa da kot nk di share kan.. hahaha.. 

sekian.. tata~

Friday, 22 November 2013

salam jumaat barakah

Assalamualaikum

sudah lama rupanya sy xupdate blog ni.. berhabuk sudah.. tkpe laa blog berhabuk dari Al Quran yg berhabuk dop?? alhamdulillah.. diri ini, masih lagi diberi kesempatan utk bernafas di bumi Allah ini..

actually.. since dah naik thun 2 ni.. kelas agak pack berbandingn ngn first year dlu.. kelas, almost everyday start at 9 am till 3 pm... 'ala tul n straight non stop.. stop utk solat jelaa.. balik nk pk pasal umah plak an.. mcm2 laa.. mmbuatkan xsmpat nk amik thu hal lain..

antaranya.. termasuk lah isu Allahyarham Ahmad Ammar.. seriuss.. baru tahu.. dari sudut hati kecil ini.. sungguh ak kagum dgn dirinya.. he just 20 years old.. but.. Allah dah jemput kembali ke pangkuan Nya.. subhanallah.. mati itu x mengenal usia..

di sudut hati kecil ku ini juga, serius ak cemburu akan dirinya.. pemergiannya dgn husnul khatimah.. ttba terlintas di kotak fikiranku, bagaimanakah pengakhiran hidup ak kelak?? Allah3... n bersediakah ak utk mnghadap Sang Pencipta diri ini?? adakah cukup amalan yg ak bawa nnt?? apakah sumbangan ak terhadap ISLAM..

seharian ak memikirkan perkara ini.. spi xleh stdy.. sungguh ak risau bagaimna pengakhiranku, sungguh, JODOH dgn KEMATIAN ITU PASTI, but JODOH dgn  pasangan juga pasti..

mna dlu yg mngkin dtg mnjemput diriku??? T_T 
muhasabah smula diri ini.. 

berbahgialah dikau di sna Allahyarham Ahmad Ammar... kisah hidup mu, ak jadikan panduan hidupku.. apa sgt laa yg dikejar atas dunia ni, sdgkan dunia ni hnya sementara, malah akhirat kelak laa yg kekal

di saat ak terlalu pikirkan hal duniawi... mesti ku soal smula kpd diri sndiri,
"apa sgt yg ak kejarkan kat dunia nih?? dunia pon dah xlama " 
mmbuatkan diri tersedar kembali, matlamat hidup sebenar atas muka bumi Allah ini :)
  
suka ak nk kongsikan juga, kita hidup ni, mesti ada falsafah hidup an. 
APA FALSAFAH HIDUP KITA AS A HAMBA ALLAH??

*SOLATKU,IBADAHKU,HIDUPKU,MATIKU HNYA LILLAHI TAALA*

ni laa falsafah hidup kita, yg hmpir, 5 times we read it in our solah.. right :)

sebenarnya.. ak tulis smua nih, sbb nk ingatkan diri ak jugak, sbgai catitan peringatan buat diri ini saat ak terlupa... 

lastly.. moga kesibukkan ak dgn belajar, x lalaikan ak dari landasan.. n lastly..
do anything just want to get rahmatillah. n do anything LILLAHI TAALA

 sekian dari hamba yg serba kekurangan ini, dan sentiasa mahu memperbaiki diri dari semasa ke semasa in Shaa Allah,
#drnurrayyanz#
semoga Allah redha :)

Tuesday, 29 October 2013

~ya hanana = betapa beruntungnya kami ~

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum smua n selamat pagi.. hehe.. egypt laa pagi.. msia dah tgh hari i think..

baek laa.. aku nk share something nih.. jeng3.. xde laa.. ak just nk sruh kita sama2 hayati lirik ya hanana nih.. syahdu n asyiknya bila kita dengar n hayati mknanya skli.. here this!

ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد   بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد
dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad 
Telah muncul agama yang didukung,  dengan munculnya sang Nabi Ahmad

يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد  ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله
ya hana na bimuhammad   dzalikal fadhlu minallah
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw), itulah anugerah daripada Allah SWT

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 

خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى   وَحَوى لُطفَ المَعَأنِى
khusho bissab’il matsani   wa hawa luthfal ma’ani
Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah), penghimpun rahsia bagi setiap makna

مَالَهُ فِى الخَلقِ ثَانِى   وَعَلَيهِ اَنزَلَ الله
ma lahu fil kholqi tsani   wa a’laihi anzalallah
Tidak ada yang senilai dengannya, dan Allah mewahyukan kepadanya (Muhammad SAW)

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 

مِن مَكَّةٍ لَمَّا ظَهَر    لِاَجلِهِ انشَقَ القَمَر
min makkatillamma dzohar    liajlihin syaqqal qomar
Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW), 


وَافتخَرَت الُ مُضَر   بِهِ عَلى كُلِّ الاَنَام
waf takhorot aalu mudhor     bihi ala kullil anam
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) dibanggakan oleh seluruh manusia

يَاهَانَانَأ
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

اَطيَبُ النَّاسِ خَلقًا   وَاَجَلُّ النَّاسِ خُلُقُا
athyabunnasi kholqon   wa ajallunnasi khuluqon
Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya

ذِكرُهُ غَربًا وَشَرقًا   سَائِرٌ وَالحَمدُ لِله
dzikruhu ghorbaw wa syarqon    saa iruw walhamdu lillah
Semua berzikir ke atasnya samada di barat atau di timur, segala puji hanya bagi Allah SWT

يَاهَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

صَلُّوا عَلى خَيرِ الاَنَام   المُصطَفَى بَدرِالتَّمَام
shollu a’la khoiril anami   al musthofa badrittamami
Berselawatlah ke atas sebaik-baik manusia (Muhammad SAW) yang terpilih, sang bulan purnama

صَلُّوا عَلَيهِ وَسَلِّمُوا   يَشفَع لَنَأ يَومَ الزِّحَام
shollu a’laihi wasallimu  yasyfa’ lana yaumazzihami
Sampaikanlah salam kepadanya, moga diberi syafaat di hari kebangkitan

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

يَا هَنَانَا


selamat menghayati... :) n.. blh jer baca sni qasidah tu smbil dgar music player blog ni mainkan ya hanana.. 

semarakkan cinta kepada RASULULLAH S.A.W 
pesanan buat diri n sahabat2 sekalian..
*make sure hari2, atau bila free.. bibir kita basah dgn selawat kpda Baginda
sebab apa??
Rasulullah bersabda : "org yg bakhil tu adalah org yg malas berselawat ke atas ak"

lebih kurang mksd hadis tu mcm tu laa.. but.. if salah.. please let me know.. samada comment bawah nih, atau ctct my email..

hm.. rasa dah pnjg da ak berceloteh.. hehe.. so better ak beransur.. sbbnya.. nun di sana bnyk lg menunggu ;)

haiii buku, masak, gamaah.. here i come now!!

sekian.. wallahu'alam

~redha Allah terletak pada redha ibu bapa~

alhamdulillah ya Allah..

i have good news!! hoho..

result reseat exm da kluar. n alhamdulillah... im pass that exm.. syukur sgt2.. ssungguhnya Allah thu kemampuan seseorang hmba2 Nya itu.. syukur xterkira..

biar ak x dapat mumtaz n jayyid jiddan, n ak xdpt result yg baek tyme mula2 result diumumkan.. but.. so far alhamdulillah.. Allah bg jayyid lambat skit jaa dari org lain..

honestly.. ak dok rumah, xde laa stdy sngt.. nak2 for the last 3 days before i fly back to egypt to take the exm.. serious xbukak buku lgsg.. cuma ak yakin dgn satu perkara jaa..

redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa :) im trust that.. so for the last 3 days.. im very busy with helped my parents do their bussiness.. haha.. bisnes laa sgt an.. xdak laa.. tolong dorg niaga kat konvo politeknik kulim.. tp dgn syarat.. berusaha laa utk ikhlas tolong dorg..

hehe.. oppsss.. sebelum terlupa.. nasihat yg sllu mak n ayah ak bg bila dapat thu bnda yg menggembirakan. jgn lupa SUJUD SYUKUR... 

btw... sedar xsedar.. dah smnggu kelas ak start.. n tomorrow cuti.. tp selang lpas tu cuti balik.. so far.. thun ni agak mencabar,, yelaa kan.. bila dah smkin bnyk blaja, smkin ssh of course.. huhu.. so. i hope.. i can perform very well  compare to the last year,, in Shaa Allah.

tapi sekarang.. im little stresssssssss hoho.. sbbnya, kuliah stat lmbt. pastu mula laa doc terkejar2 silibus.. skli lecture.. brp bnyk bnda dy bg.. mmg jenuh catch up laa.. blom cmpur ngntok agy dalam kelas.. hahaha.. nak2 kelas petang.. alamtnya... tataw nk kata laa..
 so.. sekian my ceritera.. haha





Friday, 25 October 2013

:: esok hari ::

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah.. esok bermula lah episod perjuangan ku semula.. im the 2nd year already.. with no new junior ths year..

esok dah stat kelas. biar lahh result reseat exm blom kluar lagi.. tp... im able to proceed my stdy in 2nd year.. so, hopefully i pass that reseat exm.. because.. i dont want to carry the subject ths year.. its very difficult i think.. huhu..

so.. please pray for me..

maan najah skmo.. Allah yusahil :)
road to najah with rahmatillah ~~~

#nurrayyanz
Sunday, 20 October 2013

meow2~ tumpang lalu~


Bismillahirrahmanirrahim

lama dah xupdate blog ni.. al maklum laa.. xde idea.. bila ada idea jer, malas tu dtg menjengah..

by the way.. post kali ni pon, bukan ada pon yg nk dikongsikan.. saja nk nulis, boring2 nih.. haha..  haa.. satu agy al maklum laa. kelas ak nih,
from 19 ---> 21---> 26/10/13

so.. lmbat laa lagi kelas ak ni start, baru jer bersemangat nk g kelas.. sedar xsedar.. ak ni dah masuk thun 2 medic pon.. cm xcaya.. kejap jer masa berlalu.. so, lpas ni kna berhadapan ngn buku2, ngn sgala assignment, pract n class xtra for sure, msti lecturer nk buat, da malaysian stdnt ni start lmbt an kelas.. hoho..

anyway pon.. moga.. thun ni, ak lbih buat yg terbaek dari yg lepass... hehe..

hmm.. ak ada g raya umah arab ai tu tyme raya haji.. bnyk sgt makanan yg dy sumbat dalam perut ktorg nih.. tp.. family dy sgt baek.. n ak sgt kagumi..

ayahnya, seorang doctor pakar neurologist, ibunya, pharmacist, ada 5 org anak, 2 laki 3 perempuan..

perempuan yg sulung, dah kejer, as a doctor too like her dad, n the second sister, third year med stdnt  at zagazig uni, n aya(my fren) *actually.. baru kawan jer.. haha, lpas diperkenalkan oleh kawan ak yg lain..hehe*

aya.. same as me, second year med student at zagazig uni too.. n her two little brother, i not really know.. hehe

tp.. family dorg, yg anak2 perempuan termasuklah ibunya, smuanya pakai niqob.. sangat baekk..  ilmu agamanya juga seiring.. bila ktorg g, dah habis mkn smua.. dorg xlokek sharing ilmu agama ngn ktorg.. n xkurang jugak, share perkataan2 bhasa arab.. hehe.. yelaa.. km  smua ni  mmg "terer" pon arab :P

ni sebahagian makanan yg dorg jamu..


we are~ haha

mmg dorg posing sakan laa.. sbbnya.. umah dy sgt lawa n besar..


hmm.. apa lagi yer ea nk ckp.. xdak dah kot... im just waiting for auni n yana come back here again on 23th october..xsabarnya.. dah boring dok sorg2 kat umah nihh.. hehe

#awakk.. awakk tu kna pegi tdo skrg yer.. satgi dah tgh2 mlm, mmg alamat xleh td spi subuh laa jawabnya..

sekiann dari saya yg xtentu arah.. haha

#nurrayyanz


Thursday, 10 October 2013

angahku sayang~

Bismillahirrahmanirrahim

wahh.. tajuk ak kali nih, angah.. wahhh! angah ni.. adik bawah ak.. yg sllu xsekepala ngn dy.. ada jaa bnda yg nk digaduhkan..

pendek kata.. mmg xsekepala laa.. haha..angah.. sorg adik yg sgtttttt degil.. n macam2 masalah dy pnh cetuskan, yg memeningkan kpla ktorg sekeluarga..

mnurut mak n ayah.. angah, tyme kecik.. dy kna kuning trok..so.. akibatnya.. dy xsama mcm adik2 yg lain.. dy sgt special.. mmg dy nakal.. tp dy sgt berani.. suka main sorg2.. tyme kecik2 dlu laa..

so.. dy ni lmbt mmbaca.. n dari segi akademik n agama.. dua2 dy xblh nk kuasai.. tp dy pnya satu kelebihan..

kemahiran teknikal yg ada pada dirinya.. ayah sndiri kalah dgn dy..  tp biasa laa.. parents.. mestilaa nk anak dy dapat fully pendidikan agama dlu.. baru dy harap nk lepaskan anak2 dy masuk ke bidang lain.. begitu juga dgn ak n adik2 yg lain.. agama frst.. n others course will follow..

lepas raya baru nih.. dy dapat PLKN.., so.. dy pon pegi laa.. hm.. spnjg ak g melwat kat kem dy.. ak tgk.. adik ak sorg nih. dah pndai menilai mna baek n mna buruk.. alhamdulillah.. dy yg jadi imam, dy yg mula terapkan qasidah kat surau..

n.. hari nih.. dgn xsgka2nya.. dy tpon ak.. terkejut kot.. semata2 kol ak sbb dy kata rndu ak.. terharunya ak..

n.. plg ak terkejut.. dy kata.. dy dah berubah la nih.. ak harap.. kata2 dy mnjadi knyataan.. huhu
sebelum mak n ayah ak hntar dy kt sna.. dorg dah risau.. ak pon risau.. tp, ak just berharap.. mana thu.. klu dy g kem PLKN tu.. dy dapat ubah diri dy.. n hari ni.. he told me that he was changing.. he said again " angah skrg. bukan angah yg dlu "

ak pon tnya dy.. still ctct ke dgn girl2 yg dy ctct dlu.. dy kata x.. ak harap.. dy tros jadi mcm tu.. no any girl disturb his life again.. and at the end, sebelum letak telefon..he said
"xsyok laa raya nih xdak kakak"
"okayy laa kakak, i love u my kakak"

ak dgn penuh terkejutnya.. wahhh.. he said he loves me.. its better to say that to me than to the other girl unless he got married :D

lastly.. nothing else i hope to my angah... except be the anak soleh.. dah cukup buat hati ni gembira.. klu ak yg kakak pon rasa gembira dy mcm tu.,. apatah lg mak n ayah yg besarkan dy..

angahhhh... kakak harap.. angah tros kekalkan perubahan yg baek tu.. i like u like that..n berharap jodoh anda dgn mesir.. blh sama2 kutip mutiara ilmu kat cni..


#sekiannn my sharing this tyme, before i go to sleep~
perasaan happy hari nih.. ak kna kongsikan jugak ... 

#nurrayyanz
Friday, 4 October 2013

really miss her so much :(


bismillahirrahmanirrahim

hoho.. seen like i very miss this little right.. hoho.. of course laa.. just like want to cry  if i remember her..

seriusss.. adikkkk.. kakak rindu sgtt ngn adikk.. rindu nk ngusik adik spi nangis.. rindu nak main kejar.. rindu dgn telatah anda yg kkdg buat org xjadi marah..

haha.. mgkin masa tu mmg geram sbb xdapat marah adikk.. tp it become a memories that always remember by me...

seriuss rindu.. rindu nk jaga adikk. buat susu utk adik, mandikan adik, tidurkan adik.. rindu nak gaduh2 ngn adikk.. rndu nk dgr adik bercerita.. walaupon xpenah phm sepatah pon... tp sngt mghiburkan hati..

okayy laa.. that all i want to say.. xlehh tulis bnyak2.. karang 'hujan' turun lagi..
nukilan rindu sayang utk adik,
#nurrayyanz 

Sunday, 29 September 2013

bumi Kinanah ituuuu~

Bismillahirrahmanirrahim

sayu jugak hati tyme mak cium ak.. huhu


gmbar kngn.. hopefully next year klu ada rezeki lebih blh balik lagi.. hehe
but.. sorg xde.. huhu
alhamdulillah.. pada tanggal 26 sept 2013 8.30 pg.. selamat sampai di bumi pnuh barakah dan xkurang jugak bumi yg penuh dgn cabaran :)

meninggalkan jugak family tersayang..sob3.. otw nk pegi tu.. xde laa hujan turun.. hujan turun tyme tu haa.. dah sampai umah... hua3... sedihh sgt...

tp.. sempat jugak snap gmbar ngn adik yg sorg ni.. kna  PLKN tu.. tyme bday nie..


tapi apa pon.. ak harus kuatkan semangat! hoho.. walaupon kadang2 ak tersungkur dgn perasaan homesick nih.. huhu..

hmm.. ramai org bertnya kan ak tntg keadaan di mesir skrg.. selamat ke nk pegi?? meh nk kongsikan serba sedikit..

alhamdulillah sni masih terkawal. even ada jugak laa dorg buat kacau.. tapi.. x melibatkan pelajar malaysia.. so.. pelajar malaysia pon, jgn laa dok mnggatai p join depa plak an..

haa.. satu agy.. bila dh jadi mcm ni.. ekonomi dorg jatuh.. so.. harga brg pon naikk kot.. mahal2...

hmm.. bila org tnya kan my parents.. selamat k nk p hntar anak sana..
apa mak n ayah ak jawab??

"tkpa in Shaa Allah.. jihad2"
itu la mak n ayah ak.. xpernah takut nk hantar anak dy yg sorg ni p jauh dari pndangan dorg..walaupon hati mereka berat.. tp demi ilmu.. dorg kuatkan hati jugak.. huhu.. lagi satu.. andai ak syahid pon kat cni.. mak n ayah ak xkan mntak bwak balik mayat ak ke malaysia.. begitu jugak, andai kata ketika ak masih d cni dan dorg pergi waktu tu.. ayah ak dah pesan.. xyah balik pon tkpa.. klu nk balik jugak pon, jgn biar mayat tu lama2.. ayah ak kata. tkpa laa xdan tgk kali terakhir pon.. cukup laa doa seorang anak yg soleh n solehah mendoakan mereka nnt.. huhu

n ak yakin jugak dgn janji Allah,,

Allah ada berfirman dalam kalam suci NYA..

Maka ketika mereka (Nabi Yaakub dan keluarganya) masuk (ke Mesir) menemui Yusuf, Yusuf segera menyambut serta memeluk kedua ibu bapanya, sambil berkata: "Masuklah kamu ke negeri Mesir, insya Allah kamu berada di dalam aman."

surah yusof, ayat 99

so.. in Shaa Allah.. kullu kheir.. cepat atau lambat jer kita blom thu.. yakinlah.. bumi yg barakah ini.. slalu di bawah jagaan Nya..
Allah itu Maha Adil.. sungguh Dia akan tunjukkan kebenaran satu hari nnt..
dunia pon sudah xlama.. tnda2 kiamat sudah bnyak yg kita nmpak..
para alim ulama' Allah angkat dahulu.. sorang2 pergi meninggalkan kita dan pergi menemuai Sang Pencipta :'(

negara2 islam jugak bnyak dijajah.. tapi ketahuilah.. itulaa.. petanda Islam sudah lama utk membangun..
dengan ramainya semangat anak muda yg aktif giat dalam medan dakwah.. in Shaa Allah Islam akn bangkit dgn gah Nya!

Allahu akbar!! 

wallahu'alam.. apa yg baek amik.. apa yg bruk n salah. blh komen dibawah utk tegur diri yg serba kekurangan ini.. :D
perkongsian ini.. xlain xbukan.. demi memperingatkan diri dan yg lain.. 

#nurrayyanz
Tuesday, 17 September 2013

seminggu lagi???

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


waaaa!! sminggu agy.. ak akan berangkat smula k bumi barakah itu.,... sedih sbnarnya.. but.. kna laa berkorban an demi menggapai cita..

nak mnjadi yg hebat sllunya memerlukan ketabahan kan.. n nak jadi yg hebat jugak.. cabaran dan dugaannya pon hebat.. so please still strong dear myself..

n.. please remember, nk jadi hebat.. bukan sbb dunia bukan sbb wang bukan sbb apa2..

Main focuss is do anything in the world, just to get MARDHATILLAH, TO HELP ISLAM, 

tapi kan... nk habaq jugak kat cni... ak ni homesickkkk.. tidakkk!! ni laa padahnya bila cuti lama2.. homesick bagai.. trok2..  i will miss my mom, dad, angah, alang, acikk, n my cute adikk.. huhu

i will miss to hug my mom tightly! :'( i wanna a cry.. hopefully i dont get the "demam rindu"

seminggu jer lg nih... ak nk peluk puas2 mak ak, nk ngusik n main ngn adik ak puas2... huhu..
pada hal ak sllu jer ngusik dy spi nangis.. last2.. what i got from her? kna cakar n gigit kot... sgt "best" -_-

hmm.. wht else i want to share ea..
lala~ haish, sblm nulis td bnyk plak idea kluar.. dh tulis sikit plak.. aigoo~  

asal laa ak dok buat drama kat cni nih.. haha.. anyway.. next year,,  i must more struggle from the past year.. i will more serious on stdy.. hoho (nmpk sgt thun lpas main2) trok pnya perangai.
hmmmm... serious.. i dont know why, this night, im feel like just want to cry.. suddenly missing my fren, yana, auni, k.ngah, k.nisa'.. suddenly feel alone.. astaghfirullah...

tapi.... disebalik kerinduan kat family nnt, di sebalik berjauhan dari family.. smua ak mmpu kawal di bumi barakah itu, even air mata berderu2 kluar (bhasa apa berderu2??) haha.. lntak lahh..
tp bumi barakah itu, mmberikan ketenangan yg luar biasa.. biar laa menangis sllu pon.. tp hati ni mmpu kawal smuanya dari mlakukan perkara yg bukan2...
ak rindukan ketenangan di sana.. mgkin redha mak ayah jugak mengiringi langkah ku untuk berjihad di sana.. mmbuahkan ketenangan hati yg amat..

apa pon.. smoga Allah redha dgn jihadku ini utk tros berjuang mndapatkan ilmu di bumi para anbiya' itu..
i will never lose hope in Shaa Allah. may Allah ease everything that i did for the sake of Islam.. Aminnn!
hoho.. btw,, my BI so bad + my grammar more worse.. but im try to improve always.. :D please pray for me to be a muslimah doctor that can help ISLAM
and besides to be a doctor, i want to be a da'ie ummah professional too ^_^
im just want to show to the non muslim.. muslim too can be a professional!!
this is for my lovely mom~ http://www.youtube.com/watch?v=GWUJR9nx1iE
menangis kot ak waktu dengar lagu ni tyme sblm balik.. betapa rindunya.. sampai2 msia tu.. blh peluk mak erat2.. sgt tenang.. huhu..
wallahu'alam.. 

*i will fly to egypt 25th sept 2013 , babaii malaysia n hi egypt~
fly with royal jordanian, hoho


#nurrayyanz
Thursday, 12 September 2013

my lOvely little sIs~

adik n kawan barunya

posing sakan btol dorg nih..
In the name of Allah..

just want to sharing about my little sis who was growing up now..

im tired to be a babysitter to her.. so2 buas... haha.. and she very hyperactive and talkative..

sabar je laa an layan budak tu.. smntara tgh cuti ni.. layan kan jelaa c budak kecik tu.. nnt dh balik mesir.. rindu plak an.. huhu...

ai tu.. xegt hari apa tah... gi laa kedai kain.. sbb mak ak nk beli kain tudung yg org order.. then,, ak ni kna laa kawal budak kecik ni jalan2.. ttba dy jumpa plak kawan kat ctu.. blhnya main kejar ngn budak tu.. pastu ngn ak2 skali nmpk cm main kejar2 ngn dorg..walhal, kawal dy =,= then budak tu siap kata " lari!! hantu2 "

dalam hati ak ni.. sabo jelaa budak ni.. mybe bcoz of my appearance.. but i dont care pon.. nama lg bbudak.. haha

yg mnariknya.. dorg ni blh plak berkongsi mnat rupanya.. nk thu mnat apa.. mnat bergambar.. haha.. ak yg jd camera woman.. layan kan jelaa telatah dorg.. n.. photogenic jgk dorg nih..

so.. ni laa hasilnya...

*ekk.. ak xthu knp kah gmbar tu dok di atas,. biar laa. *
haha

and ada satu lg budak ni.. comelll sgt.. nama dy AFRAR FARHAN.. mata dy biru kot.. well.. anak org turki an.. mmg laa comell..
dy ni an.. suka sgt ngn ak.. xdak laa suka.. mksdnya. klu dy dok ngn ak.. dy xnangis.. asyik gelak je.. such a cute kids.. i love her..
haa,, bfore i forgot.. afrar umo dy 11 bulan, n berat dy 9.8 kg, n khadijah, 2 thun 11 bulan, 8 kg..
jauh beno beza.. haha..

xthu laa asal gmbar ni kot cni.. dh xleh nk adjust.. hehe.. antara dua ngara,
KHADIJAH AN NABROWIAH(MSIA) & AFRAR FARHAN(TURKI) 
si comel afrar.. miss her so much.. dont know when can meet her again..
lastly... anak anak kecil itu fitrahnya suci... corakkan laa dirinya dgn akhlak mulia.. :D
posted by #nurrayyanz


Saturday, 7 September 2013

nikmat bernafas

Bismillahirrahmanirrahim...

hari ini masih lagi bernafas.. adakah kita syukur dgn kurniaan nikmat Nya yg mmberi kita still breathing again today? did we say alhamdulillah for that nikmah?

thats reminder for me n others.. firstly.. kita xakan rasa bnda tu nikmat slagi mna bnda tu ada.. betol x?? ok laa.. sng cta mcm  ni.. slagi kita sihat, selagi tu kita dak rasa nk bersyukur n rasa badan yg sihat tu nikmat.. is it im right dear my followers??

hmm.. then, bila dah sakit.. baru laa nk rasa.. alangkah nikmatnya pnya badan yg sihat.. snang nk buat keje apa2 an.. n.. apa yg nk dikata.. itulah manusia.. manusia itu mudah lupa.. jadi.. hidup kita ni, kna saling ingat mengingati antara satu sama lain.. andai sahabat kita jatuh, jgn biarkan dy tros jatuh.. berusaha utk tarik n selamatkan dy semula..

Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang.. eventhought we always do the sins.. but, once we make a tawbah with sincerely, in Shaa Allah.. He always forgive our sins n accept our tawbah.. :D

smile always.. n good morning.. hoho.

*flu n cough, when u want to go from mine? :( so irritating.. 
*opssss, xbaek mngeluh.. fa sabaran jamil.. (^_*)V


#how good can breath properly and normally... huhu
#breath normally is a big nikmah u know???


#nurrayyanz
Wednesday, 4 September 2013

alhamdulillah....

Bismillahirrahmanirrahim

syukur xterkata dgn hikmah NYA..

hehe.. after a few days.. i have so many problem that disturb my mind.. but.. alhamdulillah.. todayy.. im being myself again.. my spirit to stdy has come out, my happiness, my happy go lucky person.. n mcm2 laa.. haha, dh mcm keling plak ayat ak. so.. smua diri ak yg sblm ni dh balik smula.. hehe..

sbb nya.. ada somethg yg mengganggu fikiran ak sebelum nih.. smpai.. yelaa.. xde smgt nk stdy jap.. fikirkan bnda itu pny pasal.. haha.. smpai demam2 laa.. tp alhamdulillah, nikmat sakit yg DIA berikan penuh dgn hikmahNya yg tersembunyi.. hehe..

selepas 3 hari ak melakukan istikhorah.. hati ak yg sebelum ni sentiasa resah.. sdh mnjadi tenang slow2 dari hari ke hari.. fikiranku lebih lapang.. biar pon dalam masa yg sama ak masih lagi demam, tp xmenghalang  ak utk troskan mmbuatnya..

mybe im not get the exact answer.. tp ak yakin.. dgn ketenangan hati dan fikiran yg DIA berikan ni.. ada lagi jawapan yg tersembunyi disebalik nie.. mgkin.. DIA mnyuruh ak serahkan sgalanya pada NYA n mgkin spi masa nnt., DIA akn permudahkan sgala urusan,,

sbb ak ada baca satu buku.. haa.. buku nih.. ak dapat hadiah dari best fren ak tyme kat pesta buku kelantan ai tu.. sebelum dy masuk UNISZA.. thanx ummi.. bnyk sgt bnda yg ak dapat dari buku tu.. even ak baru selak dalam 5 helai gtu.. tp.. bnyk sgt yg ak dapat.. thanxxxx.. hehe

ayat yg ak baca dlm buku tu mcm nie,,, pasal istikhorah laa.. meh nk share ckett

"melihat dalam mimpi mengenai pilihannya bukanlah syarat dalam istikharah kerana tidak ada dalil yg mnunjukkan hal ini. yang tepat, istikharah tidak mesti mnunggu mimpi. Dan tidak ada kegiatan2 lain selepas melakukan solat istikharah, seperti melemparkan kertas undian, mmbuka Al Quran secara rambang kemudian mmbaca ayat pertama.Apabila ayt tersebut berbicara tntg perkara yg baik maka pilihannya adalah baik dan apabila ayat tersebut mengenai ssuatu yg buruk maka pilihannya buruk, Perbuatan seperti itu adalah perkara bidaah dan tidak ada dalilnya."

"yg mnjadi pilihan dan sudah mnjadi tekad untuk dilakukan, maka itulah yg dilakukan. Jika mmg yg mnjadi pilihannya tadi sukar dilakukan, maka ia bererti pilihannya tadi adalah tidak baik untuknya. Namun jika mmg pilihannya tadi adalah baik untuknya, pasti Allah mudahkan urusannya "




ni laa sedikit sebanyak perkongsian dari buku tu.. *tajuknya terpksa dirahsiakan* eheh.. hahaa.. okayy.. tu jelaa kot rasanya nk share.. tp an. yg ajaibnya.. lpas ak buat istikharah utk ni.. hati ak sgt lapang.. fikiran ak pon dh makin waras *gaya mcm trok jer sebelum nih * haha.. btw.. after that.. ak dh blh kmbali buka buku.. dh kmbali mnjadi diri ak yg dlu..

ak hnya berserah pada Nya.. sesungguhnya DIA Maha Mengetahui. dan lebih mengetahui apa saja.. cuma buat masa sekarang.. doa jer..
Allah ada berfirman : berdoalah.. nescaya ak perkenankan..surah n ayat xegt, xmasyi al maklum laa.. masih dlm proses memasyikan Al Quran T_T

mmg kita xblh melawan takdir.. tp kita blh berusaha mengubahnya dgn doa.. :D

so, buat masa sekarang.. just tingkatkan amalan, tingkatkan akhlak n sakhsiah diri, perbaiki sgala kekurangan diri demi masa hadapan.. demi ummah akan dtg..

sekian perkongsian ak kali nih..

#penat tulisssss... haha.. pnjgnya..
#now focus stdy.. sbb nya.. nk dpt fail spi kat U.. kna dapat at least JJ next year.. tkpe.. usaha sehabis baek dlu.. klu x blh.. nk buat mcm mna.. tp na'uzubillahi min zalik.. hehe

*nIghTTTT.. hehe.. dh pg pon sbnaqnya nih..
#wallahu'alam# 


Sunday, 1 September 2013

sAkit iTu~

Bismillahirrahmanirrahim
In the Name of Allah

hari ni.. tekak ni sgt laa pedih.. rasanya mcm simptom2 nk demam nih.. huhu.. mna x nya.. 2 hari berturut2, ikut mak p niaga... itu xkisah sgt.. yg kisahnya.. KNA ANGKAT KOTAK AIR kott.. hua3.. almaklum laa.. xdak hero yg ikut.. heroin jgk laa yg buatnya... nk patah tangan pinggang smua.. tp ok laa ak yg angkat dari mak cik2 plak yg nk dsruh angkat T_T btw... ak redha.. hehe

apa pon.. dalam sakit2 tekak nih.. yelaa.. bila sakit an.. mesti ada jer bnda yg xkna an.. rasa nk marah org, serabut kpala.. apa lagi.. macam2 laa kan yg xkna..

di minda ku terdetik.. agaknya semua masalah yg ak dapat ni mcm serabut. rasa nk marah org. baca buku xmasuk n mcm2 laa..

mgkin disebabkan dosa2 ak kot an.. yelaa.. klu x, xkan Allah nk uji ak dgn masalah2 mcm ni ^_^ when think about it.. such a relief..

SAKIT ITU KAFARAH DOSA.. (senyum)

n pagi2 td jgk.. dah termarah budak comel itu.. maafkan kakak mu ini yer... tp.. i got something from her..

anak kecil itu... fikrahnya sgt suci, bebas dari segala dosa.. well.. no wonder... kita akn tenang bila layan karenah si kecil kan.. ^_^

tp.. hari nie.. layan ngn c kecik tu.. ak yg mcm bisu.. xmmpu nk ckp bnyk2.. al maklum laa.. adik mkin mmbesar, bnyk plak soalan soalan yg dy nk tnya.. itu dan ini.. bila kakaknya diam.. dy pon turut diam sama.. mgkin memahami keadaan kakaknya mybe..


wallahu'alam..

#nothing to say or write or share about wht,, but.. just want to update this,, hua3..
Thursday, 29 August 2013

one mOrning (^_*) V

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.. bg yg di malaysia laa.. hehe

hmm.. in one morning, suddenly i was thinking about.. how sweett feeling when fall in love with ALLAH..

SUBHANALLAH... better love Him more than others.. ^_^

apa yg ak nk kata di cni... cintailah sesuatu kerana Allah..

Andai ada yg mencintai diri ini.. cintailah kerana DIA... kerana ak xpunya rupa yg cntik, harta yg bnyak, keturunan yg semulia ulama', dan tidak kurang jgk x punyai pangkat apa2... cintailah kerana DIA...kerana DIA pnya segalanya, ssungguhnya DIA adalah asbab terbaekk utk kau mencintai ak sebagai hamba NYA..

Indahnya cinta kerana ALLAH...




# ak pon xthu knp idea ni kluar dari otak ak ttba pagi td.. hehe..
sudah sekian lama xupdate blog yg berhabuk sudah ini.. btw.. moga ada manfaatnya entry ak kali ni

wallahu'alam.. SALAM JUMAAT !!
~dR.Ummah to be In Shaa Allah (^_*)



Sunday, 21 July 2013

such a nice word ^_^



I Never Believed In Luck

But Medical Taught Me to..

I Never Believed In Shocking Miracles

But Medical Taught Me to..

I Never Believed Results Could Be So Freaky

But Medical Taught Me to..

I Never Believed ,

I Could Smile at Professor Who Screwed My life

But Medical Taught Me to..

I Never Believed,

I Could Study 1000 pages In 1 Night

But Medical Taught Me to..

I Never Believed,

I Could Write 36 Pages In 3 Hrs

But Medical Taught Me to..

I never Believed,

friends could be so handy to help out writing exam

But Medical taught me to..

I Never Believed,

"I Could Cry Without Tears"

But Medical Taught Me that to..

Enjoy one of the most difficult courses offere in the world

Enjoy the thrill

Enjoy the impossibilities .. !!

~Peritnya~

Allah... ak xkuat nak hadapi semua ni tnpa bantuan Mu.. T_T

di setiap kali ak tgk semua org nak balik dh k malaysia.. stiap kali tu laa hati ni sakit sgt ya Allah..

perasaan bersalah sllu dtg menyelubungi diri ini... rasa bersalah ngn mak ayah, adik2.. semuanya dh amik cuti demi ak.. betapa ak rasa kecewanya mereka dgn diri ini..

Allah sungguh ak xnafikan.. mmg berat ujian Mu ini YA ALLAH.. teroskan dan kuat kan semangat dalam diri ini Ya Allah

perasaan cemburu jgk bertandang bila tgk kawan2 dlm umah ni dh dapat result dorg.. dah tgk pengesahan oleh EME... cemburunya ak ya Allah...

sungguh hamba Mu ini masih bnyak kekurangan dan kelemahan... ak harap dgn ujian yg ak dapat nie.. dapat mnjadikan diri ini lebih baek dari masa k semasa..

ak berusaha utk yakin kan diri, bukan diri jer,, ak berusaha nk yakinkan hati ak dgn perasaan ak nie.. mesti ada hikmah yg berharga di sebalik semua nie.. tp.. ak hnya insan yg sllu lupa, alpa dan bnyk dosa nie. sllu kalah dgn keyakinan nie.. Allah.. kuatkan hati, perasaan, dan diri ini utk tros yakinn dgn janji2 MU,,,

Allahu~

#insanlemah
Thursday, 18 July 2013

ujian itu....

salam ramadhan al mubarak semua~
sedar xsedar dh 10 ramadhan berlalu... huhu

bila muhasabah balik. apa jer yg ak wat dalam masa 10 ramadhan nih.. adakah semakin baek atau sebaliknya...

okay.. ujian ini bagi ak sgt2 berat.. hua3, di saat org lain blh pulang dgn mmbawa result yg banggakan parents.. ak masih di sini, terpaksa reseat utk satu subject nih,, T_T sgt sedih,, mmg x dinafikan..

tapi apakan daya ak sbg hamba Nya hnya mmpu menerima dan mnghadapinya dgn penuh redha dan sabar.. ak yakin dgn ketentuan Nya... in Shaa Allah kullu kheir.. aminnnn~

ak mohon doa dan support dari kawan2.. please pray n support me.. huhu

n for the first tyme.. raya jauh di perantauan.. sedihnya... tp, moga2 dipermudahkan sgla urusan ak di cni...

ak sedar, ujian itu.. bnyk menyedarkan ak.. supaya lebih berusaha dan jgn pernah putus berdoa n menyerahkan segala keyakinan terhadap NYA~

Allah....

wallahu'alam :)
Wednesday, 10 July 2013

syukur ^_^

video
Assalamualaikum.. dah knp an ak ni ttba rajin plak update blog an,, haha..

xde actually bila ak susah hati.. ataupon rasa somethg yg btol2 nk share tuk tenangkan hati..

ak akan share kat cni.. hehe..

Alhamdulillah hari nie result first year dah keluar.. and my result??? hoho...
apa pon, alhamdulillah.. DIA MAHA tahu yg terbaekk.. :) just smile

apa pon.. ak redha n bersyukur dgn result yg ak dapat.. hopefully next year ak lebih struggle n bersungguh2 agy dalam belaja.. jom aminkan n doakan ak kawan2..

If things happen according to ur wish, you are lucky,
but, if things happen not according to ur wish, you are very lucky, because it happen according Allah wish
just smile,... 

sAlam rAmaDhan aL muBaraK~

Assalamualaikum ya sahabat sahabiah sekaliann

Alhamdulillah.. kita masih diberikan nikmat menyambut bulan Ramadhan pada thun ini..
maaf laa.. dh lama x update blog nie.. al maklum laa.. ak ni kan 'rajin' sangat sbb tu x tersempat nk update blog nie.. hoho
apa pon.. ak kat cni, just nak ucapkan,  SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK

kat cni, ak nk kongsikan satu benda.. kata kata nie.. ak amik dari sebuah lagu..

puasa sempurna, menahan rohani dan rasa
puasa sederhana menahan indera, dan juga anggota
puasa biasa, hnnya menahan lapar dan dahaga

LALU DI MANAKAH PUASA KITA???

ADAKAH MASIH DI TAHAP LAMA

MUHASABAH JOM SAHABAT..
jadikan ramadhan kali ini lebih baek dari yg lepas2..
bulan ramadhan adalah bulan kemuliaan bagi semua bulan..
bulan ramadhan juga bulan kemenangan.. oleh itu.. doakan kemenangan ISLAM di Mesir, Syria, Palestin dan seluruh dunia in Shaa Allah..

wallahu'alam.
selamat melangkah ke madrasah tarbiyyah ramadhan :)
salam perantauan,
#nurrayyanz,
#egypt
Friday, 7 June 2013

Anniversary~

Assalamualaikum...

haa, ni dh knp plak ttba entry ak annirversary?? hoho.. xde laa.. ak cuma nk ckp..
todays 7th June 2013 is my annirversary my beloved parents.. yg ke 20..

Happy annireversary my beloved parents.. we love u so much.. smoga teros diberkati oleh Nya.. dan tros kekal selamanya dgn bahagianya.. amin..
moga2 kekal hingga Jannah Nya.. Amin Ya RABB~
peliharalah mereka selalu Ya Allah..

thanx for be the best parents to us as ur guys children..
 we really appreciate it..
in Shaa Allah we always want to take care ur guys forever.. amin..

from ur cute children :
Nur Nasuha Binti Zulkifli
Muhd Zakwan Bin Zulkifli
Muhd Afiq Bin Zulkifli
Nur Hazirah Binti Zulkifli
Khadijah An Nabrowiah Binti Zulkifli
 hehe.. on the anniversary day today,, only the one have been with ur guy.. its okay., in Shaa Allah.. even we are apart from each other.. Doa still can connect our hear.. :)

 love u always mak ayah!







Monday, 3 June 2013

Jordan - Mesir


Assalamualaikum.. hoho

knpa entry ak kali nih jordan mesir nih?? haha, nak taw sbb nya??

sbb nya ak nak ckp! kengkawan ak dari Mts yg belajar kat jordan dtg mesir nih haa.. how excited i was.. of course laa excited an.. org jauh dtg tu...

even dorg datang tyme ak still lg dalam fatrah exam.. mna blh biar kan tetamu gtu jer an.. kna laa layan sebaik mgkin.. hoho, tetamu kan mmbawa seribu rahmat..

" sesiapa yg beriman kpd Allah, maka layan lah tetamu sebaik mgkin "
Hadis

so.. ak xbwak dorg g mna pon, just bawak g makan jelaa.. yelaa, zagzig ni hnya sebuah kampung jer.. xde tempat mnarik pon utk dilawati.. hoho.. tp ak happy sgt sbb dorg nak jgk dtg cni. even xde apa pon.. hopefully.. dorg selamat sampai balik jordan semula.. 9 hari bulan nnt ..

ak happy korg datang wehh! thanx a lot! bnyak dugaan korg dtg cni ekk.. biasalah tu.. mesir kan.. :)

 Arini, Syafiqah n Hazirah ( sepupu arini ) sila laa dtg lgi.. hoho.. in Shaa Allah nnt ktorg g sana plak klu ada rezeki.. hoho..

satu jer gmbar ada ngn korg.. haha.. anyway, ok laa tu ada jgk gmbar kenang kenangan :)

 sedeynya dorg dh balik.. rasa berat jer hati nk hantar td.. huhu.. indahnya ukhuwwah yg terbina ni

maafkan ak klu xdapat layan sep mg sebaiknye.. huhu, sekadar ni jer yg ak n auni blh buat utk korg.. smga korg selamat dimna shj n selamat spi k jordan semula :)

uhibbukum fillah! <3 with love i gave to you all!!

Sunday, 19 May 2013

alhamdulillah for today~

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, i'm done for today written anatomy exam... biiznillah i can answer the question, even not properly, but as soon alhamdulillah.. im just do my best..

now, ready for up coming day for the oral exam anatomy, hopefully we, the all student 1st year zagazig university, faculty medicine can do our best in Shaa Allah..

i get some word very precious to me.. bcoz.... jeng3.. this word give it by my beloved mom..
just before i went to the exam early the morning, i text her for pray for me, and im also apologize to her if i can't do this exam.. later on.. she replied my message..
"in Shaa Allah mak n ayah sentiasa doakan kak, mak percaya kak blh buat yg terbaik,tanamkan dalam minda blh buat disamping doa,baca Al Quran,in Shaa Allah kak akan berjaya merentasi segala ujian. nak jadi seorg doktor mesti kuat. semangat mesti kuat,tekad n berazam btol2 krn Allah, in Shaa Allah, Allah akan tolong, jgn anggap ini beban, anggaplah ia satu ujian dari Allah dmna kak dipilih utk menjadi seorang doktor, yg hafizah lagi.... in Shaa Allah, mak doakan. ini bentang pertama yg kak akan rempuh sebagaimana kak pecahkan bata dgn cindai tapi kali ni, pecahkan ia dgn skali pukulan sahaja, in Shaa Allah berjaya.. Wahai anakku, jawablah soalan dgn penuh ketenangan,kesabaran,lapangkan dada, doa sepanjang masa, in Shaa Allah kejayaan di tgn anda, TAKBIR!! "

my tear going out slowly after reading this.. T_T.. 
betapa seorang ibu itu, kuat n kental nya semangat dirinya demi diri dan anak2 nya... even kita as anak, sllu buat dosa dgn dorg.. tp, dorg ttp hari2 doakan kita.. kita as a anak, hari2 kah kita doakn mereka???
 jom muhasabah sebentar sahabat sahabiah sekalian. Allahu rabbi...

thanx to my beloved mother.. im always love u <3


haha, ni laa buku anatomy ktorg yg dh exam written tadi.. 6 biji tu..
tp ak xhabis baca semua pon.. sentuh jer semua.. hehe,
anyway alhamdulillah blh jawab :)

#now ready for the next station!!! oral anatomy n histology practical!!! #
Tuesday, 14 May 2013

mampukah aku???

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. mcm pemberita plak an aku nih.. haha, anyway pon... ak dlm fatrah 3 4 hari jer lg nk exam written sub anatomy.. debar jgk sbb ada laa dale 2 buah buku lg hok x baco T_T.. haha..  

anyway, even dlm fatrah imtihan skg ni, ak bukan jer terpikir pasal exam jer.. ak pk jgk keadaan diri ak.. huhu.. mampu ke ak jadi sebaik wanita solehah pada zaman dahulu? mampukah ak istiqomah dlm semua bnda kebaikan yg ak wat? mmpukah ak utk skmo menghindar dosa2??
bila terpikir semua nih, im feel very down.. rasa diri ni cm xlayak jer nk nikmati semua pemberian Allah, macam bernafas, mkn.. sihat.. dan sebagainya...
tp apa pon.. ak akan anggap semua ni sebagai pembakar semangat! jgn tkot utk tros jadi baek.. :D always look forward n never look behind.. if u consider to look behind, just take it as lesson... :)
thats all 4 this entry.. hahahaha, anyway.. saja jer tulis.. mood nak exam, dy xbtol ckit.. hehe 
Sunday, 5 May 2013

PRU 13~

Assalamualaikum.. 

Apa kabar korg?? apa kabar juga hati n iman kita semua??

kat cni ak nak kongsikan satu kisah yg agak lucu bagi ak.. hehe, tentang perbualan kawan2 ak..

kat ruang tamu.. yana ngn auni tgh nk masak...

Auni : eh, bnda ni nak kna rebus lama ke??
Yana : alah, kejap jer
Auni : kejap jer?? habis tu klu keras tkpe k??
Yana : alah, kejap tu x laa kejap sgt..
Auni : keling laa ko ni,, 
Yana :nasib baik keling, bukan bangla..
Auni : hahahaha..

pastu auni masuk bilik, cter kat ak.. ak pon gelak bagai nak apa.. hailaa, demam PRU wehh..

ok, di sebabkan ak ni budak yg xckup umo lg nk undi.. ak hnya ,mmpu mmberikan pandangn ak tntng PRU yg baru jaa berlangsung hari nie, pada tanggal 5 Mei 2013, kat blog ni jer,, hehe

 apa yg ak nak kata kat cni.. ak sedih ngn PRU kali ni.. serius sedih.. tmbh sedih lg ngn negeri kelahiran ak tlh ditawan kembali oleh pihak BN.. amat sdeih, ak xdpt byg cna laa kedah nnt.. T_T

Firstly, tntg kekalahan nie, bnyak2 laa muhasabah balik perjuangan kita... kita fikir balik, bagaimana akhlak kita yg mmbwa perjuangn ni.. dari segi,solat,akhlak peribadi, pakaian dan sebagainya.. adakah ckup lengkap dan ckup sesuai dgn ISLAM?? come on we think about that again

Secondly.. kembalilah kita merenung sejarah islam.. atau lbh tepat, sejarah konstantinopel... brp lama Islam nk tawan,, tp semuanya gagal, dari zaman khulafa' ar rasyidin lagi.. pada zaman Rasulullah S.A.W... Rasulullah pernah bersabda " konstantinopel hnya blh ditawan oleh pihak Islam dgn pemimpin yg baik dan juga pemimpin yg mempunyai rakyat yg baik "... ternyata apa yg diungkapkan Rasulullah S.A.W tu benar2 berlaku.. pemimpin baik yg dimaksudkan oleh Rasulullah S.A.W adalah, Sultan Muhammad Al Fateh.. Beliau sgt mnjaga sakhsiah dirinya.. beliau juga mmpunyai tentera yg baik juga sakhsiah dirinya... so, mari la sama2 kita lihat... adakah kita sebagai tentera perjuangan nie, baek sakhsiah diri?? lets muhasabah! 

Thirdly, petang tadi, km ada kelas sanad dgn seorang sheikh kat mesir nie.. iaitu Sheikh Ahmad, yg berketurunan Rasulullah S.A.W, sebelah Saidina Hassan.. alhamdulillah rezeki blh blaja ngn sheikh.. selepas tamat kelas tadi, ada slh sorg dari km, mmnta sheikh doakan kemenangan dkat Malaysia.. lalu sheikh mndoakan.. tp kuasa Allah mngatasi sgalanya.. dan apa yg ak nak share kat cni, sewaktu km tgh talaqqi sorg2... ada ayat satu ayat nie, sheikh kata, dlm Al Quran, ada satu nie jer ayat Al Quran yg ayat tu mengandungi semua huruf hijaiyah.. dan Sheikh ada jgk kata.. ayat ni baek utk penawar apa sahaja, sheikh pesan, everyday, baca laa ayat nie dkat air, then minum.. in Shaa Allah kheir~.. ayat tersebut adalah, ayat 154, surah Ali Imran.. balik rumah, auni kata, sbenarnya, waktu kita talaqqi tadi, ada ayat yg kna ngn situsasi kita sekarang.. ak pon tnya ayat yg mna,, n auni kata.. ayat ni laa.. terjemahannya adalah 

Kemudian sesudah (kamu mengalami kejadian) yang mendukacitakan itu, Allah menurunkan kepada kamu perasaan aman tenteram, iaitu rasa mengantuk yang meliputi segolongan dari kamu (yang teguh imannya lagi ikhlas), sedang segolongan yang lain yang hanya mementingkan diri sendiri, menyangka terhadap Allah dengan sangkaan yang tidak benar, seperti sangkaan orang- orang jahiliyah. Mereka berkata: "Adakah bagi kita sesuatu bahagian dari pertolongan kemenangan yang dijanjikan itu?" Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya perkara (yang telah dijanjikan) itu semuanya tertentu bagi Allah, (Dialah sahaja yang berkuasa melakukannya menurut peraturan yang ditetapkanNya)". Mereka sembunyikan dalam hati mereka apa yang mereka tidak nyatakan kepadamu. Mereka berkata (sesama sendiri) "Kalau adalah sedikit bahagian kita dari pertolongan yang dijanjikan itu, tentulah (orang-orang) kita tidak terbunuh di tempat ini?" Katakanlah (wahai Muhammad): "Kalau kamu berada di rumah kamu sekalipun nescaya keluarlah juga orang-orang yang telah ditakdirkan (oleh Allah) akan terbunuh itu ke tempat mati masing- masing". Dan (apa yang berlaku di medan perang Uhud itu) dijadikan oleh Allah untuk menguji apa yang ada dalam dada kamu, dan untuk membersihkan apa yang ada dalam hati kamu. Dan (ingatlah), Allah sentiasa mengetahui akan segala (isi hati) yang ada di dalam dada.

bila menghayati balik maksud ayat nie, ak terpikir, mgkin Allah tangguhkn kemenangan kita utk kali ni.. sbb Allah nak kita sebagai tentera yg memperjuangkan Islam nie, memperbaiki sakhsiah diri kita.. 

so, jom kita muhasabah kembali, klu kita lihat tentera2 yg memperjuangkan parti Islam ni skrg.. ada yg merokok, solat jaga k x, pakaian, akhlak bercakap cna n so on.. mmg xsemua mcm ni.. tapi ada segelintir..jadi sama2 laa kita muhasabah balik diri kita.. yg penting skali adalah hati.. mungkin Allah tgk hati puak2 kita ni kurg putihnya kot,, that y Allah xbagi lg kemenangan kat kita.. yakin laa dgn Allah, sesungguhnya, DIA adalah sebaik2 perancang..

haa, satu agy ak nk komen, dari pemerhatian ak.. sep kito bnyak hokx blh kawal percakapan, cthnya, menyumpah seranah.. biarlah kita berlembut asalkan kita menang.. klu kita berterusan mnyumpah seranah pihak lawan, n buat balik apa yg pihak lawan wat kt kita, xke kita ni sama jer ngn dorg?? kita mmperjuangkan parti yg Islam.. tp akhlaknya? akhlak islam ke?? come to think about it k~

wallahualam.. takat ni jer pandangn ak tentang kejatuhan kita.. harap2 blh muhasabah balik.. pesanan utk diri jgk sebenarnya nie.. kot mna pon, akhlak tu memainkan peranan yg sgt penting.. 
klu ada tersalah kata, mohon maaf bnyak2...

TAKBIR!!!!!

ALLAHUAKBAR!!!

bermula laa doa dari sekarang utk kemenangan ISLAM utk PRU 14 nnt!!

Monday, 29 April 2013

fatrah imtihan~

Assalamualaikum semua.. hehe..

skg nie, ak dlm fatrah imtihan.. hua3.. tension lol~ padahal esok baru nk masuk 2nd sub utk practical exam, blom lg masuk written n oral exam... Ya Allah.. permudahkanlah.. tp seriously ak ckp.. utk 2nd sub nie, ak agak down skit rr.. huhuhu T_T sedih.. seriouss sedih.. ak xde semangat... da laa mak n ayah ak cm bzy jer sampai xsempat pon nk skype ngn ak sebelum exam baru nie, ak hnya mmpu baca text mcg dorg jaa as penguat semangat ak.. huhu.. nk nangis pon ada.. semua kawan ak mmg perasan cm ak ada masalah hari nie, tp ak nie, style pendam.. hahaha.. tu laa ak.. then, tgh2 cuba bangkit sendri.. kawan baik ak.. ummi zahidah.. dy inbox kat fb ak bnda nie 


mmg kna sangat dy bg kat ak bnda nie. after read this, i back to thinking what does the word at the blog says~ all truth.. so, to who i must blame instead this problem @ this musibah come from Him.. so, to solve or to face this musibah.. i must return to Him.. right?? huhu..

Ummi i'm really thanx to you, instead i never tell u what problem i have.. seem like u know i'm in the middle of problem.. 
syukran awi ya ukhti, in Shaa Allah, always love u :)