Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
Wednesday, 27 February 2013

mood rajin nak nulis~ hehe

Bismillahirrahmanirrahim

"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang pasangan agar kamu mengingat(kebesaran Allah)"
surah Ad Zariyat ayat 49

ak nak ulas ckit pasal ayat atas nie.. btol kan ap yg Allah cakap nie... klu korg nk thu, semua tulang dalam badan kita nie pon, majoritinye semua berpasang pasangan an.. sama laa macam manusia, Allah ciptakan berpasang pasangan jgk, tp ap Allah kata, Dia ciptakan semua bnda yg berpasang pasangan tu, adalah utk mengingatiNYA sebagai Tuhan sekalian alam... kan? Subhanallah.. sebenarnya, ap yg ak cuba sampaikan,, ialah,, haha.. ak tension sebenarnya, nak bezakan every tulang tu, either rght or life, very confusing... :( but, anyway pon, i always try my best, in Shaa Allah... amin2...  meh ak kgsi satu bnda ngn korg, tulang tgn, kaki, pelvic, apa lg, semuanya berpartner... even sama pon, ada bezanya jgk, nk taw ap yg bezanya?? bezanya adalah,,, kanan dan kiri.. haha.. gurau2.. tp mmg btol pon..hihi.. nak taw x?? ak x egt laa malam bila tah.. ttba bnyi mcg masuk lam fon, ak pon tgk... jeng3... debar, haha, xde laa gurau jer.. ak pon bukak laa,, mcg dari ayah ak, mcg tu bnyi dy camni " kakak, cuti 3 bulan nie balik ngn izzah pasai nk renew passport.balik selepas result final keluar, balik mesir balik sblm stat kuliah, try laa survey tiket p balik tu" ak dgn mata blink2 nye... yea!!!!!!!!! ayah swoh balik, gembiranya hanya Allah yg tahu.. sampai esok nye demam, x laa ke kelas n x laa ter amik exam anatomy nye.. huhu.. xde laa demam sbb tu, main2 jer.. sbnrnya, sebelum tu agy, dah sakit tekak sgala bagai.. esoknya teros demam... terbaekkkk! haha. al maklumlah,, skg tgh otw nk tukar musim an, kejap panas, kejap sejuk,, biol jgk laa badannye dop... hehe. tp ap pon, ak redha jer demam nie, yelaa,, demam an, kafarah dosa..hehe.. bnyak dosa laop etep loni pon, astaghfirullah... apa pon, Ummi ak blh balik tahun nie, in Shaa Allah, klu ada rezeki, kita jupo ak balik nie dehh... tu jelaa kot ak nk kgsi ai nie... hehe.......
Tuesday, 26 February 2013

QUDWAH QABLA DAKWAH



22/2/2013
ai nie.. ak pgi laa satu program kat cni, Mesyuarat  Tahunan Cawangan Zagazig... tp ak n kawan2 lain hnya jadi pemerhati je laa kat c2.. maklumlaa ahli xmatang agy..hehe, yelaa baru tahun 1 an,, so blom blh jd perwakilan.. so tgk jelaa an,, nak dijadikan cerita, waktu sepanjang program tu berlangsung, tepi ak nie, ada laa sorg kawan ak nie, dy bkan dari bdak skolah agama, sblm datang cni pon  waktu mula2 sampai cni pon, pakaian dy x laa sempurna mana, i mean, x sempurna lam tutup aurat... then, tgh2 perbincangan sdg berlaku tu.. ktorg wat hal masing2 jer yg jadi pemerhati laa.. ttba dy kata kat ak
A      : "eh2, xsgka laa, tudung kita dah sama"
Aku : " hah? apa yg sama?" ( smbil tgk tudung ak ngn tudung dy)
A      :"i mean, besar. " (sambil senyum)
Aku :"owh"
tyme tu, ak hnya tersenyum jer sambil mengucapkan alhamdulillah.... tp dalam hati ak terfikir, betapa pentingnya biah solehah tu... dy punya impak tu,, mmg sgt mmberangsangkan, bkan ak nk kata kat cni, biah solehah dy kuat, x jgak, tp klu nk tgk pakaian2 pelajar2 akhowat kat cni, xkira laa yg sama batch @ senior, semuanya ok jer.. hnya dgn pakaian yg kita pakai jer, blh wat dorg terfikir nk labuhkan tudung, labuhkan baju, longgarkan baju n seluar... alhamdulillah laa.. tp bkan semua pon yg berubah, ada jgk yg masih xdapat hidayah Nya... tp sape yg dapat tu alhamdulillah... tp sungguh ak cakap,dari pemerhatian ak, ramai kengkawan ak yg sblm dtg mesir n waktu mula2 spi mesir, pakaian dorg, masing2 x tutup aurat ngn sempurna,, tp bila dah lam seminggu dua kat cni, dgn tgk akk2 senior pnya pakaian yg bagus2, kengkawan lain yg dari background agama.. dorg try ubah ckit2.. ada yg singkat gila tudung, tp skg, alhamdulillah, dah tudung labuh, niqab sudah.... sebut pasal niqab, ak tabik laa dorg,, kental utk pakai niqab, include laa ak tabik adik ak sndri...huhu, ak masih blom ada kekuatan utk ke arah itu, tpi jika diizinkan Allah suatu hari nnt, in Shaa Allah, ak juga bakal ikut jejak langkah korg, amin!! hmm,, hebat an, hnya dgn tgk keadaan sekeliling, blh mmpengaruhi imej n akhlak kta, sunhanallah,,, lpas tu, dy bnyak tnya ak term arab, macam, da'ie tu ap, mutazawwijin tu ap... btw pon,, smga dia tros istiqamah dgn perubahannya... n perubahan itu, x blh secara drastik, sbb nnt ssh nk istiqamah..  jadi, apa yg ak cuba sampaikan kat cni, kalau kita nie, btol2 blom dikurniakan keberanian dalam menyampaikan dakwah secara lisan, cukuplah jika kita mempamerkan akhlak yg baik... mana thu dgn akhlak baik yg kita tunjukkan tu, ada hati2 yg berubah ke arah kebaikkan, dah dapat pahala free2.. kan senang nak dapat pahala.. :) hehe, tp ikhlaskan niat tu yer, jgn plak sbb nk nunjuk2 k ap, wa na'uzubillah laa.. so, the conclusionnye,,, hnya 3 patah perkataan, QUDWAH QABLA DAKWAH... tp makna n impak dy sgguh besar.
# QUDWAH QABLA DAKWAH( teladan/contoh yg baik sblm dakwah)
#jom muhasabah ~dR
Monday, 11 February 2013

kenangan~

video

ttbe tgk vdeo nie.. knangan lama kat skolah dlu, menggamit semula memori khidupan di skolah dlu,,, asal ak ase cam ayat ak keling eyh?? haha,, caro rr.. asalkan korg paham.. klu ada yg xpham, sila laa komen d bawah yer! terima kasih.. :P
apa yg ak cuba katakan adalah.. ak rindu suasana tarbiah MTS!! rindu akan para murabbi yg selalu menegur di kala diri ini melakukan kesilapan, menasihati diri ini  di kala ku memerlukan, dan mmberi kata2 semangat di kala aku patah semangat..

ak jgk rndu akan sahabat2 yg sering berada di sisi, baik ktika susah mahupun senang... korg laa yg terbaik dalam hidup ak... ak x pnah ase ikatan ukhuwwah yg sekuat ini dgn org lain melainkan dgn korg jer.. sungguh manis ukhuwwah yg terbina kerana iman... thanx 4 da all.. smga ikatan ukhuwwah yg terbina ni, tros kekal shgga akhirnya dan shgga sampai k syurgaNYA in Shaa Allah..

haha,, lastly, da tataw nk ckp ap,, setakat nie jelaa post kali nie.. hihi.. smga berjumpa lg lpas nie..
WASSALAM (^_*)\/