Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
Friday, 29 March 2013

final exam!

Bismillahirrahmanirrahim

kejap jer rase 1 st year nie.. lg sebulan, dh nk final exam.. cepat jer masa berlalu~ kan? ap yg ak nk ckp kat cni.. masing2 tgh struggle utk final exam.. mula2. ak rasa mcm xsemangat lepas. ak tgk result ak yg bg ak agak trok laa.. huhu.. tp ak redha jer, sbb Allah tu baik, Dia akn bg ap yg hmba Dia berusaha.. so, kita as a hmba Nya, perlu bersyukur skmo ngn ap yg Allah bg kat kita.. kan?? terlalu bnyak nikmat yg Allah bg, hehe.. berceramah plak ak kat cni.. haa,, n then, paling ak ase down sgt, bila ak taw, markah biochem ak nie, include dlm the lagging student, i'm so frustated at that tyme, but... after, i met the Dr Norhan, she gives us the student who lagging in the exam.. a motivation, sgt mnusuk hati.. dan alhamdulillah, ak dapat semangat dari dia.. yer ak thu, ak mmg xmnat biochem, tp to be a good doctor in Shaa Allah, i must put more effort in my study.. so, from now on, i'll try put more effort in my study.. at least, bila dapat result yg x cemerlang sangat pon, kita x kan rasa kecewa, sbb kita thu, kita dah buat sehabis baik!

so, nasuha! keep go on how ur study now!!! give more effort... because, u not like other friend, who as clever, genius, and good in studying.. so.. u as a normal n biase2 jer.. nk kata xpandai, alkalamu du'a.. so,, ak kata ak biase jelaa bndingn ngn org lain.. haha.. kmu kna kuat utk tros study!

and the most important is!!! please not be studying bcoz of EXAM!!! come on tajdid ur niat k.. as always ayah said, belajar krna ap?? krna nk dpatkan RAHMAT ALLAH!!!

 In Shaa Allah, mak ayah, n adik2 syg sekalin.. i'll try the best to make ur guys proud n smile with my result..
4 my adik2.. i'll try to be good Qudwah utk korg, bia pon, actually, korg is more better than me!

In Shaa Allah, mga Allah permudahkan urusan ak!
Wednesday, 27 March 2013

ujian~

Bismillahirrahmanirrahim

ak sering kali terpkir.. knpa n knpa.. ujian selalu jer timpa ak?? dah laa kna ujian plak, bukan yg kcik @ yg ringan, malah semua yg ak rasa besar2 dan berat2 semuanya..T_T

xbaek nyer ak an,, blh plk pkir gtu.. Astaghfirullahalazim.. ampunkan ak Ya Allah. ak cuma sdey sgt.. tp ak yakin dgn ketentuan Mu.. ak ni hnya laa insan yg lemah, yg selalu tewas dgn dugaan Mu.. tp kali nie.. ak harus berhadapan ngn ujian Mu ini Ya Allah.. oleh itu, kuatkanlah hati ku yg lemah nie.. ak xmmpu tnpa bantuan Mu Ya Allah..

Ak yakin, ada hikmah yg sgt berharga di sebalik semua nie.. ak selalu kata ak x mmpu, walhal dalam Quran Allah dah sebut pon.. "Tidak AKU timpakan ujian itu kpd seseorang, melainkan hamba itu, mmpu menghadapinya" namun diri ak yg pnuh dosa nie, selalu alpa n selalu lupa akn kata2 Allah nie.. ak sgt lalaii.. Astaghfirullah,, agak nya sbb ak nie dah terlalu jauh dari Nya, Dia selalu berikan ak ujian, agar kembali pada Nya.. tp, ak jer yg xsedar, ap yg sedang Allah terbiah  utk dri nie.. come to ur sense nur nasuha bt zulkifli.. be urself like what u was at the past, when u was a student at MTS... how ur life before?? just be like before k.. dont think about others, except, ur study, ur life, ur family, ur friend.. and the most important.. think about UMMAH!!! no others except as ur mention...

Ya Allah, please be nice to me.. help me to face all of my problem.. please nasuha.. be strong k.. i know i can face this with my own spirit.. 


Friday, 22 March 2013

kullu nafsin zaiqatul maut~

Bismillahirrahmanirrahim

Maksud ayt di atas.. "setiap yg bernyawa, pasti akan merasai kematian" 
Innalillahi wa ilaihi raji'un.. sorg lagi pelajar Malaysia yg blajar di bumi Mesir nie kembali k Rahmatullah.. dan ni laa 1st bdak zagzig yg pergi menghadap Illahi pd hari Jumaat yg mulia nie, penghulu sgala hari.. Allah T_T untung laa beliau pergi menghadap Illahi, pd hari yg mulia nie, di bumi Anbiya' nie, dan dalam tgh berjihad belajar.. Allah.. Semoga roh beliau dicucuri Rahmat NYA.. Beliau merupakan.. pelajar tahun 4 perubatan di Universiti Zagazig, Mesir.. beliau meninggal sebelum solat jumaat ketika tidur.. Ya Allah hari nie saje ak dah dgar 2 berita kematian, since ak dok kat cni, seringkali berita kematian spi kt telinga ni.. huhu.. Ya Allah.. sesungguhnya, mungkin nie peringatan utk dri hamba Mu yg sering lupa akn kematian.. Astaghfirullah.. Ya Allah, matikanlah ak dan semua umat islam yg lain, dalam husnul khatimah(pengakhiran yg baik).. wa na'uzubillahi min zalik. dari mati dalam bisu'il khatimah(pengakhiran yg xbaik)

Amin Ya Rabb!!!
Sunday, 17 March 2013

exam oh exam...

salam sejahtera semua!!

hehe... ok fine, esok exam physio, cardiovascular system and respiration.....mendebarkan.. tp ak ok laa skit kot klu baca last2 mnute sbb nye an, exam y berbentuk MCQ.. hehe klu shortnote mmg xlaa nk study last2 mnute... erm.. nk taw x? exam anat ai tu... masya Allah, doctor ada laa pesan, nnt tyme exam dtg awal... sb exam start kul 9 pg, n then ngn pnuh semangatnye ktorg nie, kluar laa rumah pkul 7.55 pg.. spi kat gamaah pkul 8.15 pg... ktorg pon tggu laa kat luar anat museum tu... pastu lam 8.55 pg dy swoh masuk lam museum anat tu... ktorg pon masuk... tggu laa kat dalam tu... rupa2 nya... doctor bg bdak arab exam dlu.. dah laa lama... kira2 balik, lam 2 jam lbey gak rr kitorg ni nunggu utk exam.. then.. dapat laa exam. masuk lam bilek tu kna tggu plak... last2 utk exam anat tu jer, xspi 5 mnit pon... panas btol... padahal stiap stesen tu, dy bg 1 mnit every station n then shift... spi jer turn org last2 cm ak nie, xspi 1 mnit pon ak ase dah shift... geram btol ak, ak mmg xsempat laa nk determine tulang tu kanan k kiri.. last ak boh rght radius... tp bila pk2 balik, knp radial tuberosity dy lateral klu kot kanan bnda tu... then, mmg ak konfem2 salah!!!! melepas ak nk dapat full mark..huhu.. btw pon, tu laa sdikit sebnyak.. cara exam kat cni, xpnh sistematik.. ngeh3... tp tkpe, sgt adventure life kat cni, tp happy (^_*)\/

bobaii... setakat ni jer corat coret ak kali nie!!

#exam fever =='
Monday, 11 March 2013

summer!! welcome to zagzig~

haha,, ap hal dop ttbe jer summer nie an... gnie, ak nk ctonyo.. skg nie dah masuk summer, tp baru permulaan jer~ huhu.. tu pon dah rasa panas dah, xthu laa nnt waktu kemuncak cmn panasny~ astaghfirullah, neraka lg panas apinya~ T_T hmm, skg da bertukar musim nie, maka org arab pon dah mula laa berubah lbh 360 drjh, satu perkara yg mengerikan... huhu, skg nie, kat skitar zagzig, keadaan dah kurg selamat, sdgkan yg ikhwah pon arab dah pandai dekat2, apatah lg yg akhowat spt kami2 nie, lagi laa.. skg pon dah bnyk kes panjat umah, mencuri, and GS arab pon dah makin berleluasa skg... tkutnya.. to menurut senior, yg dah thun 2 ke atas.. perangai arab nie mmg akan berubah bila dah summer, i mean, nafsu dorg, so sekarang nie, baik akhowat mahu pon ikhwah, mmg kna jalan ramai2 laa... bahaya2.. tadi pon baru dgar cerita, ni yg paling gempak laa... dah siap guna parang ngn pistol... tkot gak laa. tkot kna peluru sesat, tapi wa na'uzubillahi min zalik~ hmm, what else i want to share with u all~ erm, i think nothing else to share 4 ths tyme...hehe, so... sape2 yg tempat dy aman macam MALAYSIAKU SAYANG!!!! huhu, tlg laa doakan keselamatan km pelajar Malaysia yg berada di bumi Mesir nie~ sekian :)
Thursday, 7 March 2013

layak kh ak???

hmm,, ak tataw nk mulakan cane... huhu... tp seriously ak ckp... ak rasa diri nie sgt2 laa x layak nk ajar org quran..huhu.. even ak bdak lpasan skolah agama pon, ak pon masih bnyk kekurangan..huhu... tp, ak xsggup plak tgk muka dorg yg sgt2 n bersungguh2 nk ngaji quran, xsggup nk kata ak xblh.. Ya Allah, give me some strength 4 teach Quran for them,, please help me... ak xmmpu tanpa bantuan dar Mu... :( permudahkan laa Ya Allah.. ssgguhnya, ak pon blom ckup sempurna nk ajar org, tp bila ak pk2 kan balik... pkir balik hadis Rasulullah S.A.W " sampaikanlah kpada ku walaupon hnya sepotong ayat" ak rasa macam bertanggungjawab kat dorg.. even ak pon mmg xsempurna lgsg... bila ak pkir balik jgk, kalau bkan ak yg nk bimbing dorg baca quran  proper, who else?? dah laa, dorg yg datang sendri mnx ajar.. Ya Allah let me be the best teacher to teach them YOUR kalamullah... let me be YA ALLAH!! to my fren, please support me~

ALLAHUMMA YASSIR WA LA TU'ASSIR


 # kini bermula lah langkahku sbg seorang da'ie selepas kluar dari dunia tarbiahku MTS #

Allah pemilik bg segala hati~

video




cinta,hidup,siang,malam,,, semuanya utk MU....
Monday, 4 March 2013
td baru jer skype ngn family.... sdey pon ader, happy pon ade... hua3, nk katanya ssh nk describe.. hmm,, tp ap yg best, mmg konfem in Shaa Allah, ak balik Malaysia, Ya Allah, xsabarnya ase.. ntah di saat nie, ak tkot nk blik malaysia sbnaqnya~ huhu... ntah laa sbb ap, n skg pon, ada laa bbrpa masalah yg ssh nk describe kan, ak hnya mmpu berserah kpda Nya~ ak hnya insan yg lemah~ huhu............ smga Allah redha ngn diri ini... ttba td, sblm habis skype, ayah ak ttba kta, "egt, blaja kerana ap??" ak terkedu jap, rupanya, da lama sbnaqnya, ak da x tajdid niat, astaghfirullah~ :( pastu ak pon jwb, "Allah",, ayah tny lg " belajar utk dapat ap?? " diam kjap.. ak pon rewind balik ap yg selalu ayah pesan kat dri nie,.. ak pon jawab " belajar sbb nak dapat rahmat n redha Allah "... huhu, thanx ayah!! krn mengingatkan kembali niat blaja krn ap... huhu, n kata2 last yg agk mnyentuh hati ak,, "egt, tanggungjawab kakak berat skg, bukan utk dri kakak sorg ja, tp utk semua manusia" Ya Allah, ssgguhnya ak thu, Engkau x akan mmbebankan hamba2 Mu dgn ujian yg xhmba Mu itu x mmpu hadapi~ ak yakin dgn ujian Mu ini, oleh itu, berilah ak kekuatan utk hadapi semua nie~ ni hnya baru permulaan... sabarlah!

#in Shaa Allah i'm doctor to be 4 ummah!!!!
please pray 4 me :)
Saturday, 2 March 2013

ukhuwwah??

Assalamualaikum semua! :)
 semoga kalian semua dirahmati oleh Allah...

kat cni, ak ada laa nk kgsi satu bnda ngn korg,, kali nie, tajuk yg ak bawak ialah UKHUWWAH...
1stly. korg thu x? ap mkna ukhuwwah tu sendri?? ok, ni ak pnya opinion laa.. yg dah dbncangkan waktu tyme usrah aitu... hmm, ukhuwwah nie, satu ikatan silaturrahim... ukhuwwah nie, terbhgi kpd 2... iaitu, ukhuwwah plg lemah n ukhuwwah yg plg tggi... ukhuwwah yg plg rendah n org kata ap, plg lowest laa... adalah, berlapang dada~... manakala ukhuwwah yg plg tinggi adalah ithar,, taw ithar tu ap?? ithar tu, maksud dy, mengutamakan/mementingkan dri org lain dari diri sendri..even tyme tu, dri dy pon kesempitan... subhanallah, ithar nie laa ukhuwwah Rasulullah S.A.W dgn para sahabat..hebat bukan? so, kita semua plk cmna?? adakah kita memilih ukhuwwah yg plg lowest? atau ukhuwwah yg plg tggi?? jom sama renung kembali... so, ak rasa, msti semua org nak yg plg tggi bukan? mst klu kita kawan ngn seseorg n syg sgt kat dy, mst nk sampai syurga an? so, jom laa kita sama2 ke arah tu, jgn sbb syg n rapat, klu kawan kita tu wat salah, kita wat derkk jer... tu nmanya, matlamat xmenghalalkan cara? btul ke ea ap ak ckp?? hehe.. ak sndri pon da confiuss... aiyakk, trok btol.. ok then, sambung.... cth an, klu kita rapat ngn kawan kita tu, msti kita lbh knl dy an., jadi kita mst taw cra cmna yg terbaik nk tegur dy bila dy salah, rght?  ok, kat cni, ada 3 cara nk tegur org, 1st, tgurlah dgn hati, klu xmmpu, tgur ngn mulut, klu x mmpu jgk, tgurlah dgn hati, n tegur dgn hati adalah selemah2 iman... so, ap pon, klu kna cara, in Shaa Allah, semuanya baik blako.. haa, lupa nk tulis, klu blh an, elakkan laa tgur scara kasar @ perli mmperli... contohilah Rasulullah dalam berakhlak, sbb org just tgk akhlak beliau jer, dah blh berubah sgalanya dgn hidayah Nya... subhanallah... n setakat nie jelaa perkongsian ak kali nie, wallahu'alam, moga bermanfaat utk semua.. n klu ada pape yg tersalah, blh laa, komen d bwah, in Shaa Allah akn d perbaiki kesalahan itu~ salam ukhuwwah fillah till jannah, in Shaa Allah :)